04.12.2019.
Одржан састанак и тренинг ментора Србије
Београд, 22. новембар 2019.

Састанак свих ментора Србије са циљем унапређења менторинг услуге одржан је у организацији Развојне агенције Србије (РАС) и Јапанске агенције за међународну сарадњу (ЈИЦА). Овогодишњи састанак су отворили директорка Сектора за међународну сарадњу у Развојној агенцији Србије Ана Жегарац и вођа групе консултаната који спроводе пројекат „Успостављање и промоција менторинг услуге за ММСПП у земљама западног Балкана, Фаза 2, 2017-2020“ Такаши Кимура. Тема овогодишњег скупа била је „Како да менторинг услуга буде што практичнија“.

Ментори су размену искуства са терена и говорили о начинима и алатима за пружање услуга, како би се унапредила услуга ка малим и средњим предузеима, који од ове године добијају и услугу интернационализације, тј. асистенцију за излазак на инострана тржишта.

До сада је у Србији активно 58 сертификованих ментора, од којих је 20 укључено у активности које се спроводе у земљама региона (у Црној Гори, БиХ и Македонији) где се одржавају обуке нових ментора. 2.600 малих и средњих предузећа у Србији добило услугу менторинга до ове године, од тога чак 90% њих је истакло да су уз помоћ подршке ментора унапредили своје пословање у виду повећања профита или других облика унапређења пословања.

Услуга менторинга је веома важан облик подршке малим и средњим предузећима, коју спроводе сертификовани ментори који поседују професионално искуство у раду са малим и средњим предузећима, практично и теоријски обучени уз подршку алата и знања експерата из Јапана.