19.11.2019.
Одржан регионални скуп организација на тему развоја малих и средњих предузећа у Србији и региону
У Београду је одржан регионални скуп организација за подршку малим и средњим предузећима у Србији, као и представљање најбоље праксе менторинга у развоју малих и средњих предузећа из земаља региона, у оквиру пројекта „Успостављање и промоција менторинг услуге за ММСПП у земљама западног Балкана, Фаза 2, 2017-2020“ који реализује Развојна агенција Србије (РАС) уз подршку Јапанске агенције за међународну сарадњу (ЈИЦА), на коме су учествовали високи представници Амбасаде Јапана, Јапанске агенције за међународну сарадњу (ЈИЦА), Министарства привреде Републике Србије, Развојне агенције Србије, ментори и представници регионалних агенција из Србије, као и представници партнерских организација из Републике Српске, Црне Горе, Северне Македоније, Федерације Босне и Херцеговине. Кроз услугу менторинга у четири циклуса прошло је 2,600 предузећа у Србији. Догађај су отворили: Катарина Обрадовић Јовановић, помоћник министра, Министарство привреде Републике Србије, Радош Газдић, в.д. директора, Развојна агенција Србије и Тецуја Цубота, саветник у амбасади Јапана у Београду.

Додељена су и посебна признања за развој менторинга у Србији и на Балкану за протеких 15 година. ЈИЦА консултант Такаши Кимура уручио је сертификате Ани Жегарац и Срђану Бељану из сектора за међународну сарадњу Развојне агенције Србије.

На једном месту, са циљем унапређења међусобне сарадње, окупили су се и разменили своја искуства представници међународних организација које су донатори Србији. На панелу су говорили: Александар Павловић, УСАИД пројекат за конкурентну привреду; Тања Цупаћ, ГИЗ пројекат за развој приватног сектора; Горан Радојевиц, ЕБРД (Европска Банка за обнову и развој) ИПА пројекат “Саветовање за мали бизнис"; Карл-Хајнц Јах, ЕУБИД, ИПА пројекат “Подршка Европске уније развоју пословних инкубатора у Србији”; Оливера Костић, ЕУПРО, програм подршке Европске Уније за развој општина ; Максимилијан Фодингер, пројекат “Подршка учешћу у ЕУ програмима”; Љиљана Ршумовић, швајцарски програм подршке за промоцију извоза (СИППО); Ана Жегарац, директорка сектора за међународну сарадњу Развојне агенције Србије; Такаши Кимура, ЈИЦА пројекат

“Успостављање и промоција менторинг услуге за ММСПП у земљама западног Балкана, Фаза 2, 2017-2020“. Модератор панела био је Гаку Фунабаши, виши саветник ЈИЦА централ у Токију.

У другом делу догађаја представљени су примери добре праксе менторинга из региона, где је истакнуто да је кључ успеха поверење корисника према ментору и међусобна сарадња. Добру праксу из региона представили су: Мерима Авдић Топић, „Хаyат д.о.о“ - корисник менторинг услуге и ментор Амела Икић Суљагић, из „Сарајевске Регионалне развојне агенције - СЕРДА“ из Федерација Босне и Херцеговине; корисник менторинг услуге Марко Бошњак, „Монтинг Енергетика д.о.о.“ и ментор Дражен Бошковић из „Агенције за за развој малих и средњих предузећа Требиња“ из Републике Српске; Мирјана Бабић, „Оливмонт д.о.о.“ и ментор Ивана Томашевић, „Бизнис центар Бар“ из Црне Горе; Драгица Вељаноска, „Летера Десигн“ и ментор Мимоза Поповска из „Агенције за подршку предузећима Охрид“ из Северне Македоније; Надежда Колашинац, „Новатеx д.о.о.“ и ментор Наташа Јовановић, „Регионална развојна агенција Златибор“ из Србије.